http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/Systematisk-tortur-av-politiske-fanger-i-Etiopia-7343315.html#.UmK_zlORISk

 Meny
 
  • Etiopisk opprørspoliti slo hardt ned på opptøyene i landet i 2005. Siden den gang av menneskerettighetssituasjonen i landet forverret seg kraftig, ifølge Human Rights Watch.FOTO: ANDREW HEAVENS, REUTERS

Systematisk tortur av politiske fanger i Etiopia

Opposisjonspolitikere, journalister og regimekritikere blir utsatt for systematisk tortur på en politistasjon i Addis Abeba, viser ny rapport.

Lars Inge Staveland

Publisert: 18.okt. 2013 08:19 Oppdatert: 18.okt. 2013 09:58

Torturmetodene som brukes er blant annet slag mot kroppen med harde gjenstander og pisking. Fanger blir også hengt fra taket i svært smertefulle posisjoner.

Human Rights Watch-rapporten, som presenteres i dag, gir et detaljert bilde av mishandlingen som foregår i landets beryktede Federal Police Crime Investigation Sector. Politistasjonen, som er kjent under navnet Maekelawi, ligger i hjertet av hovedstaden Addis Abbeba.

Flere menneskerettighetsaktivister har tidligere meldt om grufulle forhold ved Maekelawi. Denne ferske rapporten har gått systematisk til verks og intervjuet 35 tidligere innsatte ved Maekelawi og deres familiemedlemmer.

– Sparket meg i munnen med støvelen

En tidligere innsatt har fortsatt arr etter torturen.

– De sparket meg i munnen med støvelen, og da mistet jeg fire tenner, sier han.

En annen beskriver hvordan han ble holdt i en smertefull posisjon og så slått.

– De tok av skoene og sokkene mine og plasserte en pinne bak knærne mine. Så rullet de meg rundt og slo mot fotsålene mine, sier han.

Les også

– Svenske journalister i Etiopia holdt på å bli skutt

De to svenske journalistene som ble tatt til fange i Etiopia, skal nesten ha blitt skutt av soldater, ifølge Sveriges ambassadør til landet.

Flere beskriver å ha blitt dynket med iskaldt vann og hengt med hendene i taket slik at kun tåspissene nådde gulvet. Human Rights Watch og andre menneskerettighetsorganisasjoner har ikke tilgang til fengselet, men har sjekket de innsattes historier opp mot hverandre for verifisering.

Politisk styrt rettsvesen

Etiopias regjeringsparti – Ethiopian People’s Revolutionary Democratic Front (EPRDF) – har styrt landet i over 20 år. Etter det omstridte valget i 2005, har myndighetene slått knallhardt ned på opposisjon og dissens.

Anti-terrorlovene fra 2009 er blitt brukt til å fengsle både journalister og opposisjonelle.

Samtidig som menneskerettighetssituasjonen i landet er blitt vanskeligere de siste årene, har landet hatt en stabil, økonomisk vekst i mange år.

Landets nå avdøde statsminister Meles Zenawi hadde et godt forhold til vestlige ledere, blant annet den norske regjeringen. Etiopia fikk i 2012 228 millioner kroner i bistand fra Norge.

Den siste rapporten forholdene på politistasjonen i Addis Abeba står i grell kontrast til beskrivelser av Etiopia som løfter millioner ut av fattigdom. Etiopias rettssystem er ikke uavhengig av regjeringspartiet, noe som blir ekstra tydelig i behandlingen av politiske fanger.

Torturen har ofte til hensikt å få fanger til å signere forklaringer og falske tilståelser. Blant fangene som ble bedt om å signere slike papirer var de svenske journalistene Johan Persson og Martin Schibbye som satt fengslet i det beryktede fengselet i 2011.

Siste fra seksjon

Promoterer helse

Tidligere denne uken lanserte Redd Barna en rapport om helsefordeler ved amming. Massaye Gedefaw er helsepromotør i Etiopia, og jobber daglig for å spre denne typen informasjon.

Støtt vårt arbeid for barn her:
kr 30kr 50kr 100kr 200Tlf+47Send SMS

 Jeg vil gjerne ha mer informasjon om Redd Barnas arbeid

Siste nytt

Mest lest

Født sånn og blitt sånn

Bestemor er bekymret og mor er ikke helt fornøyd hun heller, men tre år gamle William kjører gravemaskin så turister stopper i veikanten og lurer på hva i all verden norske unger og ikke minst deres foreldre er i stand til.

Her omsettes tyvegods hver helg

Tre personer er pågrepet etter å ha solgt tyvegods på bruktmarked i helgen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: